زندگی، سرشار از نعمتها و ثروتهای نامحدود است. همهی انسانها حق واختیار دارند در زندگی، موفق شده و با شادمانی و نشاط زندگی کنند. از سوی دیگر، در دنیایی که ما در آن زندگی میکنیم، مادیات همهچیز را تحتالشعاع قرار داده و عواطف و احساسات، میرود که به فراموشی سپرده شود. در این شرایط، چیزی جز پشتوانهی معنوی،
زندگی، سرشار از نعمتها و ثروتهای نامحدود است. همهی انسانها حق واختیار دارند در زندگی، موفق شده و با شادمانی و نشاط زندگی کنند. از سوی دیگر، در دنیایی که ما در آن زندگی میکنیم، مادیات همهچیز را تحتالشعاع قرار داده و عواطف و احساسات، میرود که به فراموشی سپرده شود. در این شرایط، چیزی جز پشتوانهی معنوی، مثبتاندیشی و تغییر و تحول درونی، نمیتواند انسان را ازاینهمه نابهسامانی و ازهمگسیختگی روانی نجات دهد.
انسان، ساخته و پرداختهی افکار خویش است و این اندیشهها و پندارهای فرد است که از او انسانی موفق و قوی یا برعکس میسازد. دستیابی بهشادی و موفقیت در هر زمینه نیز تنها به همت و تلاش افراد بستگی دارد و هیچکسجز خود شخص، نمیتواند موفقیت یا شکست را برای خودفراهم سازد.
با داشتن اندیشههای مثبت،توانمندی، اعتمادبهنفس و خودباوری، افزایش مییابد در حالیکه باافکار منفی، احساس ناتوانی، حقارت و خودکمبینی در انسان تشدید گردیده و درنتیجهبسیاری از بیماریهای روحی و جسمی، گریبانگیر فرد میشود و بیشتر مردمبدون اینکه خود متوجه باشند، با تکرار اندیشههای مخرب، انرژیهای خود را بر ضدخویش بهکار برده و سبب بدبختیهای خود میشوند!
موفقترین انسانها، کسانی هستند که توانستهاند در ذهن خود، اندیشههای مثبت داشته باشند. آنان که میپندارند «قادر نیستند»، درواقع مثبتنگری را کنار گذاشته و در جنبههای منفی وقایع، تمرکز کردهاند. در این میان، خانواده که کانون یادگیری چگونه اندیشیدن و چگونه زیستن میباشد، نقش بسیار مهمی دارد. در خانوادهی مثبتاندیش، اعضای خانواده، خود را قادر و توانا میدانند و نگاهشان به دیگران، آکنده از مهر و عاطفه است. چنین خانوادههایی، قادر خواهند بود هر ناممکنی را به ممکن تبدیل کنند و توفیق و کامکاری را نصیب خود نمایند و همچنین با زیبا، مثبت، خلاق، هدفمند و امیدوارانه اندیشیدن، شادکامی و موفقیت را به زندگیشان، دعوت کنند.
تفکر مثبت
برای مثبتاندیشی، باید شیوههای تفکر مثبت را بیاموزیم. چنین طرز فکری، خیلی بیشتر از تکرار چند جملهی مثبت و یا اینکه مدام به خودتان تلقین کنید همهچیز بهخوبی پیش خواهد رفت، میباشد.
تفکر مثبت، شیوهای از فکر کردن است که فرد را قادر میسازد نسبت به رفتارها، نگرشها، احساسات، علایق و استعدادهای خود و دیگران، برداشت و تلقی مناسبی داشته باشد و با حفظ آرامش و خونسردی، بهترین و عاقلانهترین تصمیم را بگیرد.
بهمنظور بهرهگیری از انرژی مثبت درونی، باید تغییراتی را در درون خود ایجاد نماییم بنابراین باید بیاموزیم که افکارمان را هوشمندانه کنترل کنیم تا در زندگی، به موفقیتها و کامیابیهای بزرگی دستیابیم.
راهکارهای مثبتاندیشی
برای ایجاد و تقویت تفکر مثبت، راهکارهایی ارائه شده که در زیر به آنها میپردازیم:
- لیستی از اهداف، افکار و رفتار مثبت، تهیه کرده و راههای تقویت آنها را بیابید و تجربه کنید و از میان آنها، هدفی را انتخاب کنید که امید بیشتری به موفقیت آن دارید و در تلاش برای تحقق آن، به فکر تأیید یا تکذیب دیگران نباشید.
- اعتمادبهنفس خود را در هر شرایطی حفظ کنید و هرگز به دیگران اجازه ندهید آن را متزلزل کنند. این را بدانید که اعتمادبهنفس، کلید خلق تفکر مثبت است.
- همواره شادی، قدرت و موفقیت را در وجود خود زنده نگهدارید و مهمتر از همه اینکه خندیدن را فراموش نکنید زیرا خندیدن باعث میشود افکار ناراحتکننده و منفی، جای خود را به افکار مثبت و شاد بدهند.
- با افرادی معاشرت کنید که خود، منشأ نیروهای مثبت هستند و از افراد منفینگر یا موقعیتهایی که باعث ایجاد افکار ناخوشایند و منفی میشوند، دوری نموده و یا سعیکنید کمتر با آنان برخورد داشته باشید.
- در هنگام صحبت با دیگران، از کلمات و جملات مثبت استفاده کنید تا حس احترام، شادی و موفقیت را در آنان زنده کند. برای نمونه، بهجای استفاده از کلمهی «خسته نباشید» که دارای بار منفی و القای حس خستگی است، بگویید «خدا قوت»، «شاد باشید»، «پرانرژی باشید» و...
- در توصیف احوال و زندگی خود نیز از کلمات مثبت استفاده کنید؛ جملاتی مانند: «من میتوانم»، «من قادر هستم»، «چنین چیزی ممکن است»، «از عهدهی انجام آن برمیآیم» و...
- لیستی از افکار منفی خود در طی روز را تهیه نموده و سعیکنید برای هر فکر منفی، یک فکر مثبت معادل بیابید تا به کمک آن، بتوانید با افکار منفی مقابله کنید. با حفظ آرامش، ذهن خود را از منفیگرایی، منحرف سازید و افکار سازنده و شادیبخش را جایگزین آن سازید.
- از چشموهمچشمی و حسادت که باعث ایجاد افکار منفی میشود، دوری نموده و سعیکنید روش زندگیتان را خودتان انتخاب کنید.
- هروقت احساس کردید افکار منفی به سراغتان آمده، وضعیت خود را تغییر دهید و به کاری سرگرم شوید.
- از انزوا و گوشهگیری که باعث ایجاد افکار منفی میشود، دوری کرده و اوقات خود را در جمع خانواده، فامیل و دوستان سپری کنید.
- به مشکلات، بهعنوان محکی برای ارزیابی تواناییهای خود نگاه کنید و هرگز نتیجهی بدی را پیشبینی نکنید زیرا مشکلات، فقط به اندازهای مهم هستند که شما آنها را مهم میپندارید.
- با خوشبینی، سعیکنید دستوراتی به ذهن خود بدهید که اندیشههای جدید مثبت، شکلگیرند و افکار خود را متوجه خوبیها و جنبههای مثبت زندگی نمایید تا بهمرور، مثبتنگر شوید. برای نمونه، در هر سخنرانی، در جستوجوی ایدههای جالب باشید؛ در هر فصل کتاب، بهدنبال مفهومهایی باشید که برای شما مهم هستند؛ با هر دوستی، دربارهی ایدهی جدیدی که بهتازگی یادگرفتهاید، صحبت کنید؛ سعیکنید دستکم روزی یکبار یک صفحه از اشعار امیدبخش ادبی را مطالعه کنید؛ فیلمها و سریالهایی را تماشا کنید که باعث ایجاد خوشحالی در شما میشوند و...
- برای تغییر اوضاع و شرایط نامساعد، اقدام کنید و مطمئن باشید که میتوانید آنها را از بین ببرید اما از طرف دیگر، از خود انتظار بیش از حد نیز نداشته باشید و خود را همهفنحریف ندانید؛ به عبارت دیگر، از کمالگرایی مطلق که باعث ایجاد اضطراب و احساس عجز و ناتوانی میشود، خودداری کنید.
- نسبت به خودتان احساس خوبی داشته باشید و خود را خوب، توانا و باارزش بدانید و همواره به خاطر داشته باشید که شما همان چیزی هستید که فکر میکنید.
- هرگز شعار «خواستن، توانستن است» را فراموش نکنید و بدانید که در سایهی سعی و تلاش، به آنچه بخواهید، میرسید. به همین منظور، پیش از اینکه هریک از پروژههای خود را عملی کنید، نتیجهی موفقیتبخش آن را در ذهنتان مجسم نمایید. اگر این کار را با تمرکز و ایمان کامل انجام دهید، از نتیجهی بهدستآمده، شگفتزده خواهید شد.
- از تردید و دودلی، دوری کرده و کارها را با جدیت دنبال کنید.
- هرگز خود را بدبخت، ناتوان و درمانده احساس نکنید.
- انجام ورزشهایی مانند پیادهروی، شنا و... را در برنامهی روزانهی خود قراردهید زیرا این امر، حس مثبتگرایی را در وجود شما زنده نگهمیدارد.
- قدر لحظات زندگی را بدانید و از آنها بهخوبی استفاده کنید زیرا هرگز تکرار نخواهند شد.
- به قدرت بیکران خداوند ایمان داشته باشید و با خود تکرار کنید که «من لیاقت بهترینها را دارم و با لطف خدای بزرگ، به آنها خواهم رسید.»
اجرای راهکارهای تقویت تفکر مثبت، هیچ هزینهای ندارد و به سن و سال افراد نیز مربوط نمیشود. بنابراین اجرای این راهکارها را از همین حالا شروع کنید و آن را به فردا موکول نکنید زیرا ممکن است فردا هرگز نیاید.